lauantai 11. huhtikuuta 2009

Pääsiääsvalakialla käytihin

Etelä-Pohjanmaalla on edelleen tapana polttaa pääsiääsvalakioota. Nykyään poltetaan vaan jätepuuta metsistä. Kaupunkilaiset kokoontuvat omille kokoilleen. Väkeä on satamäärin, myös trulleja. Meitä lähin oli Törnävän kartanon alueella; paikalla on Provinssin aikaan telttailualue.

Ennen vanhaan, siis 50-luvulla meidän kylällä poltettiin autonrenkaita ja kaikkea muuta palavaa roskaa ja jätettä. (Meidän kadulla oli kaksi autovuokraamoa, niistä renkaat.) Tehtiin valtavat kokot, jotka nostivat mustaa pahanhajuista savua ja savusivat monta päivää...

3 kommenttia:

Matleena kirjoitti...

On kiva perinne nuo pääsiäiskokot! Hyvä, kun on menty ekologisempaan suuntaan noiden kokkojen kanssa. Minäkin muistan, millaista katkua ennen lähti juhannuskokoista, kun niissä poltettiin autonrenkaita.

Heleena kirjoitti...

Olimme oman kylän valakialla. Satamäärin oli kyläläisiä, mummuja ja paappoja ja pieniä ja vähän suurempiakin trullia. Lyijykynällä ja suklaamunalla palkittiin jokainen trulli. Väki alkoi harveta, kun valakiaa ei saatu syttymään, (viime vuonna sama juttu).

Tupuna kirjoitti...

Enpä ole koskaan asunut sellaisilla seuduilla missä pääsiäiskokkoja poltetaan.
Tiedän kyllä, että sellainen tapa on pohjanmaalla, kiva katsoa kuvastasi kokkoa. :)