maanantai 14. helmikuuta 2011

Kahvipussikurssilla Järvilakeuden Kansalaisopistossa

Kauhavan Kangas-aitan Käsityöklubissa Annikki kertoi uusista opeistaan kahvipussikurssilla ja näyttikin, miten niitä tehdään. Samalla hän kertoi, että Lappajärvellä olisi kurssi parin viikon päästä. No, minä lukemaan Järviseudun Sanomia ja etsimään kurssia. Ei mitään kahvipusseista. Kuten ei Opiston nettisivuillakaan. Soitin toimistoon, kurssi oli täynnä! Mutta jäin odottamaan peruutuspaikkaa ja sen sainkin torstaina, kun perjantaina alkoi kurssi. Meillähän on Miehen vanhakoto Lappajärvellä, joten pe-aamuna kimpsut ja kampsut kokoon ja nokka kohti Lappajärveä, kunhan posti toisi kurssin tarvikelistan. Mutta posti ei tuonut (eikä senpuoleen tuonut vielä tänäänkään!) Soitin Evijärven toimistoon ja sieltä luvattiin välittää mun s-postiosoite Kauhavan toimistoon, josta sitten sain luettelon emailina. No, hyvä, mutta missä kurssi pidetään. Soitinpa taas Kauhavalle. Silityslauta ja-rauta, leikkuualusta ja mattopuukko, metalliviivain ym ja tietenkin ne pestyt kahvipussit!

Lappajärven Keskikoulun pihaan kertyi hiukan epätietoisia naisia, että täälläkö se kurssi on? Sitten joku sanoi, että tuo on opettajan auto. Puukalikka oli oven välissä pitämässä ovea auki. Pimeitä käytäviä ja rappusia myöten noousimme toiseen kerrokseen, josta näkyi valoa. Siellähän oli jo monta iloista naista leikkaamassa silitettyjä nauhojaan. Osa porukasta käy Tuula-open käsityökurssilla ja he olivat jo sielläsaaneet opastusta valmisteluihin.

Ope esitteli mallinsa ja aloitin ensin silittämään kahvipusseja yhteen ja vastakkain. Silitin vain kolmen pussin nauhoja, koska mulla ei ollut tarvittavaa 75 Kultakatriina-pussia. Vähän kokeilin myös Kittilän mallia, jossa kahvipussi vaan aukaistaan ja leikataan neljään osaan, niin että ne jäävät lenkeiksi ja sitten ne taitellaan 2,3cm levyisiksi. Kahvipussin leveyteen menee kuusi suikaletta, jotka pujotellaan läpi ja yli.
Tässä mallissa tarvitaan myös grillitikkuja ja pyykkipoikia apulaisina. Lopuksi neliöt ommellaan vahvalla langalla yhteen koriksi:


                       Kahvipussien kuvilla ja teksteillä voi leikitellä. Tämä neliö on pienemmistä pusseista tehty; luulisin kahvilakeittimeen tarkoitettuja.Tämä kannellinen korini on tavallisista JuhlaMokka-pusseista:


Tässä tarvitaan muutama tippa liima, kun jätin nuo JUHLA-sanat näkyviin.


Nämä sanat tulivat väärinpäin, kun en ollutkaan aloittanut joka neliötä vasemmasta yläkulmasta samalla tavalla.


                     Tässä höyryävää kahvia kupeissa


Ope oli juuri käynyt Kittilässä ja nähnyt siellä mustavalkoisen Juhlamokka-korin. Hän oli sitä kokeillut ja näytti neliöitään. Minäkin kokeilin, mutta koska yhdestä pussista saa vain yhden mustavalkoisen kaitaleen, niin tein koriini  vain mustavalkoisen kannen.


Tästä näkyy mittakaavaa. Korissa on viimeisin koukutun rasan alku ja koukkuamiskoukku, joka siis on virkkukoukun mittainen. Kasasin korin kotona; ihan kaikkea ei sentään pe-illan ja lauantain kurssilla ehdi tehdä.

Silitetyt Kultakatriinat leikattiin 5 sentin kaitaleiksi, jotka käännettiin kaksinkerroin ja sitten vaan punomaan. Opettajalla oli haltex-alustoja, joihin nuppineuloilla kaitaleet kiinnitettiin. Mulla on 7 kaitaletta suuntaansa. Reunaan tarvittiin 10 rengasta, koska ylin kerros on kolminkertainen, jotta saa korin reunan tehtyä. Hihnat menee korin alta. Hyvä ja tukeva kori, jota tehdessä en leikitellyt kuvilla. Kaupan kassahihnalle ei pidä koriaan laittaa. Erään kurssilaisen korista oli kahvipussin hinta sujahtanut nauhalle.


                                           

                    Lopuksi:

                                                 "Kun hiuksesi ovat sekaisin,
                                        tartu kampaan;
                                 kun mielesi on levoton,
                                 ota yhteyttä ystävään."

 
...                            Iloista Ystävänpäivää Kaikille!

8 kommenttia:

Matleena kirjoitti...

Mukavia koreja taas teit! Hyvä materiaalia nuo kahvipussit, kun niistä saa niin monenlaista. :)


Hyvää ystävänpäivää sinullekin!

Ystävyys on kuin perhosen lento,
niin hauras, niin kaunis ja ihmeen hento.
Vaan hoivaapa sitä ja huolta kanna,
sen suurempaa lahjaa ei elämä anna!

Kaisa kirjoitti...

Voi kun upeaa! Mullakin on edelleen se laatikollinen kahvipusseja yläkaapissa, se taitaa muuttaa meidän kanssa... :) Hyvää ystävänpäivää!

Villiviini kirjoitti...

Kivoja koreja. Vielä hyvää ystävänpäivän loppuiltaa!

Äipän touhut kirjoitti...

Hauskoja koreja olet oppinut tekemään. Hyvää alkavaa viikkoa

Sipi kirjoitti...

Hienoja koreja, erikoisen hauskan ja erilaisen näköinen on tuo musta-valkoiseksi koottu kansi :)

Tellu kirjoitti...

Tosi hienoja. Ja monta olet saanut tehtyä.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Upeita nuo korit

SirU kirjoitti...

Kahvipusseista on kiva neuleiden ja virkkausten lomassa askarrella. Hienoja töitä olet tehnyt. Pitänee itsekin kokeilla kertomallasi systeemillä.