keskiviikko 4. elokuuta 2010

Jaakon päivillä Pietarsaaressa 2010

Pietarsaaressa vietetään vuosittain Jaakon päiviä heinäkuun loppupuolella. Jaakon päivät sai alkunsa matkailun edistämiseksi Pietarsaaren ja Skellefteån välillä. Ruotsista ja Norjasta kutsuttiin esiintyjiä. (Opin jo lapsena tietäämään Skellefteån, koska isäni Isku-Pojat-orkestereineen oli usein soittamassa laivalla. Muistan ne kahvit ja kahvikupit, joita miehet =isä ja kolme veljeä matkoiltaan toivat).
Pietarsaaren on perustanut Ebba Brahe, joka saattoi loppuun miehensä Jacob de la Gardien työt. Hän oli saanut sotilailtaan nimen Laiska-Jaakko, koska hän miehitti Novgorodia kuusi vuotta 1610-luvulla.


Kangaspuiden uusiokäyttöä: aurinkotuoli!


työpöytä!myyntipöytä!


Yleiskuva torilta aamusta, iltapäivällä oli väkeä paljon enemmmän.


Monenlaisia käsitöitä, mm farkkutilkkulaukkuja...


Pläkkyrin tuotteita
(kiertävältä pläkkyriltä 50-luvulla aina ostettiin fyrryt, jota äiti sitten katui, kun astui niiden päälle paljain jaloin!)


Erilaisia vanhoja puusta tehtyjä kotitaloustavaroita


Päivillä on aina myös vanhoja autoja, tässä Wartburg vuodelta 1965.
Mitkä linjat!


Laiska-Jaakko nro 25 vuonna 2010
Hän on taiteiden maisteri, vaatesuunnittelija Marja Rak, joka miehineen perusti Pietarsaareen Noolan OY:n, joka tekee laadukkaita pellavavaatteita.Noolan OY:n tuotantoa
auringon ja ihmisten takia oli vaikea kuvata


Monet "vanhat" Laiska- Jaakot olivat tulleet mukaan juhlimaan


Monet myyjät olivat pukeutuneet vanhoihin asuihin, huomaa saumasukat!
Hän on tässä ostoksilla.


Kaunis kolmiohuivi koristeltu neulotuilla kukkasilla


Kauniita Pikku-Anna-tuotteita oli myös myynnissä: tässä kassi.
Luin lapsilleni 70-luvulla Pikku-Annasta ja setä Koipeliinista. Luulin, että on tehty Pikku-Anna kangasta, mutta se onkin piirretty kankaalle tussilla
tai siltä se näytti. Mieleni teki kovasti ostaa, mutta kun mulla oli se nuuka seuralainen mukana!


Uusvanhoja puuleluja


 Lankakaupan ikkunalla virkattuja Barbababoja, Maailman vahvin Nalle ja muita hahmoja


Rannekkeita näytillä


Kirkon pihalla oli musiikkiesitys. Varsinkin hanuristi oli myös hyvä laulaja.
Valitettavan vähän oli istumapaikkoja; siellä oli myös kahvila


J.L Runeberg syntyi Pietarsaaressa 1804. Isän sairastuttua perhe kuului Pietarsaaren köyhiin, kertoo netti. Patsas on Walter-pojan veistämä vuodelta 1904.

4 kommenttia:

Villiviini kirjoitti...

Oletpa ollut oikein kulttuurimatkalla ja kaikkea ihanuutta katsellut. Minullakin on aito pläkkyrin tekemä lyhty, ihan Fyrrykyröstä kotoisin. Se koristaa tosin ulkoeteisen penkkiä, missä en vahingossakaan uskalla polttaa muuta kuin sähkövaloa katossa.

vilukissi kirjoitti...

Olin ekaa vuotta poissa Pietarsaaren markkinoilta, oikein harmitti. Wärkkärinkin olit löytänyt(puuleluja, keramiikkaa). Tule käymään meillä tulevana viiikonloppuna 1700-luvun markkinoilla! Vanhan kirkon kupeella. www.1700-lmarkkinat.net

vilukissi kirjoitti...

fyrry on mun syntymäpitäjästäni!

intsu kirjoitti...

Sulla on ollut kiva Pietarsaaren reissu! Ensikesänä minä kyllä mieheni kera suunnittelen Jaakon päiville lähtöä! Kiva siellä oli nytkin piipahtaa näiden kuvien kera,kiitos siitä sinulle. Mä olen yhä kovasti kipee. Ole huoletta,mä olen nyt levännyt,ei pysty muuhun. Vaan kun ei koko aikaa jaksa maata,niin hetkeksi pistäydyn koneella.