sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Lammas- ja vuohipäivillä Ilmajoella

ProAgria Etelä-Pohjanmaa järjesti kaksipäiväisen valtakunallisen lammas- ja vuohitapahtuman Maa- ja metsätalouden yksikössä Ilmajoella 16.-17.9. 2011. Sedun Käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijat olivat lauantaiksi järjestäneet Neuleolohuoneen, jonne ProAgrian historiantutkija Kaisa meidät Tikkuajat, Tikkuiitat ja Käsityöklubilaiset kutsui.
Muutama muukin oli tulossa, mutta kahdestaan Päivin kanssa siellä etupäässä istuimme kutomassa. Tarkoitus oli saada aikaan pitkästi kaulahuivia, josta opiskelijat olisivat tehneet tilataideteoksen. Oli siinä yksi hiljainen opiskelijatyttö osan aikaa, opettaja kävi aluksi ja lopuksi. Joku  opiskelija? kävi sanomassa, mistä löytyy lisää lankaa ja käski keittää kahvit.Tapahtuman neuleolohuone oli Navetta-rakennuksessa. Olikohan nojatuoleja kuusi. Sanoin tullessamme, ettei tänne paljon porukkaa odotettu! Muita tuoleja oli toki enemmän! Kahvia oli kuitenkin varattu kaksi pakettia! Luokassa oli myös näyttely: Kaikkea mitä lampaasta saa!


Vuohet olivat pienten vieraiden mieleen; niitä halitttiin, rapsutettiin, väännettiin sarvista ja yritti joku ratsastaakin! Lappu: "Älä koske" olisi ollut tarpeen! Aika hyvin vanhemmat neuvoivat lapsiaan, mutta huoneessa oli heillekin  paljon katsottavaa, paljon muutakin kuin kuvissani olevat.Opiskelijoiden värjäämiä lampaanvillalankavyyhtejä! (edullisia!) Näitä sai ostaa markkinatorilta.                                  Kauniita ammattilaistuotteita!Vuohennahkainen hieno rumpu hauskoine palikoineen!                  Upea villaneulepusero ja kaunis lampaannahkaliivi!                               Late Lammas oli lapsille tuttu


  

Kaunis kuin koru-neulottu laukku!Luokkamme eteisessä oli lapsille huovutetun saippuan tekemistä. Pienin huovuttaja oli tuskin vuoden ikäinen;)             Vuohesta harjattua lankaa, mutta miten tehty, se on arvoitus!


Vuohen alusvillasta kehrättyä lankaa. Soitin muutaman mutkan kautta Kili-Marjalle, joka ei osannut sanoa langoille hintaa. Hän sanoi, ettei niille ole hintaa! Sain mahdollisuuden sanoa, mutta mulla ei ole mitään käsitystä, miten vuohesta saadaan lankaa, joten en uskaltanut tarjota mitään. Joku summa tuli kyllä mieleeni, muttei mulla ole oikein varaa maksaa satasta langasta, josta virkkaisin VUOHEN! Ja olisiko riittänytkään!Tätä opettajan aloittamaa huivia Päivi neuloi. Siinä kävi muutama rouva, mutta koska kaikki kutimet olivat työn alla, niin emme saaneet kaikkia kiinnostuneita kutomaan. Monella oli esteenä ujous tai osaamattomuus tai lapsi.Tämän huivin aloitti MLL:n (vapaaehtois?)- työntekijä, vaikka hänellä oli 6kk:nen poikalapsi mukana. Tätä jatkoi se opiskelijatyttö ja vasta 12v tyttö lähikylästä. Myös yksi mumma kutoi vähän matkaa, kunnes lapsenlapselle tuli pissahätä.

 
Tämän minä aloitin, että olisi useampi kudin, jos niitä kutojia tulisi. Aloitin haitarineuleella, mutta sinisellä raidalla tuli tytöt, tätä neuloi kymppivuotias muutaman kerroksen; hän ei osannut nurjaa silmukkaa.  Mutta tosi hienoa, kun tytöt tulivat kutomaan.
Yksi äitikin neuloi kerroksen, koska hänen nelivuotias poikansa halusi opetella neulomaan eikä uskaltanut tulla mun syliini.

Monet vanhemmat olivat mielissään, että tälläinen "Avointen ovien" päivä oli järjestetty. Lapset saivat tutustua ainakin lampaisiin ja pääsivät navetan parvelta kurkkaamaan myös navetassa majailevia vasikoita. Jotkut olivat nähneet pellolla lehmiä!


4 kommenttia:

Villiviini kirjoitti...

Teillä on varmasti ollut siellä kivaa! Hieno näyttteely ja kaikkea mukavaa.

Kaisa kirjoitti...

Kiitos tästä Malli! Harmittaa, etten päässyt mukaan, mutta juoksin pää kolmantena jalkana koko päivän Lapualla äidin nimipäiväkestejä laittaessa ja passatessa ja purkaessa...

Sipi kirjoitti...

Olipa se harmi kun ei tullut enempää neulojia paikalle, hyvä että olitte Päivin kanssa siellä. Itseänikin olisi kiinnostanut mutta tuo astma estää aina paikalle tulon kun on elukoita lähettyvillä. Nykyään oireilen pahoin jo käsittelemättömästä villastakin :(
Hienoja tuotteita näkösällä ja varmaan siellä oli paljon mukavaa nähtävää :)

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Kiitos Malli - tapasi mukaan hyvin kattava raportti! Ihan kuin olisi päässyt kurkistamaan paikan päälle itsekin. Tosi monipuolisesti oli lammas- ja vuohituotteita ja tekemistä. Olette Päivin kanssa aika "sitkeitä sissejä," kun jaksoitte istua siellä neulomassa.