torstai 26. toukokuuta 2011

Tiistaina Iraklioniin ja Knossokseen Osa 6

Katsoin kotona parhaaksi varata retket. Retkibussi jo odotti pysäkillä, kun viisi minuuttia etuajassa juoksimme siihen. Ensin ajoimme Kansallistietä (EU-rahoittanut) Rèthimnoniin hakemaan sieltä osaa lomaseurueestamme.


Matkalla näimme tämän kirkon, joka poikkesi yleensä sinisävyisistä kirkoista.
Tietä otettiin auki ja korjattiin heti.


Taas näimme Valkeat vuoret


Knossoksessa meillä oli mukana kreetalainen opas


 Kreeta on ollut muinoin sypressien peitossa, mutta melkein kaikki on aikojen saatossa hakattu palatseihin ja varmaan myös laivoihin. Tässä saattaa olla Minotauruksen labyrintti. Englantilainen Sir Arthur Evans löysi Knossoksesta todisteet siitä, että tarunomainen muinaiskreetalainen kulttuuri on ollut olemassa. Siellä aloitettiin kaivaukset Evansin ostamalla tontilla vuonna 1900. Tätä olemme katsomassa.


  Knossoksen ensimmäinen palatsi lienee rakennettu vuoden 2000 eKr paikkeilla.
Palatsi on tuhoutunut maanjäristyksessä ja tulipalossa, mutta siellä on asuttu vielä 400-luvulla jKr.


Nämä freskot on kopioita. Alkuperäiset ovat Iraklionin Arkeologisessa museossa.


 Lasikattojen alla varastoja


Tämä lienee Kuninkaan huone

 Tässä näkymä Kuningattaren huoneeseen. Siellä on ollut myös vesivessa 4000 v sitten. Keramiikka-vesijohtoja oli näkyvissä lattialla kulkevissa kanavissa.


 En ole varma onko tämä se valtaistuin, jonka kopio on Brysselin oikeustalossa. Toinen valtaistuin oli hyvin vaatimaton.


Palatsi on ollut nelikerroksinen; väkeä ja varastoja on ollut paljon.

 

Pätkä 4000 v vanhaa tietä jäljellä


Kierroksen päätyttyä oli aikaa tutustua Knossksen kylän matkamuistomyymälöihin, mutta ruokailemaan ei ehtinyt, vaikka olisi ollut näin komea sisäänheittäjä.


Iraklionissa kuljimme pikku matkan oppaan johdolla keskustassa. Kävely päättyi Tituksen temppeliin. Paavali oli jättänyt Tituksen Kreetalle järjestämään seurakuntaa.


 Tässä lasikuvussa oli nähtävänä Tituksen pääkallo. Tituksen vaiheista en tiedä enempää. Paavalin kirjeessä Titukselle annetaan ohjeita uskovien käyttäytymiseen, joita Tituksen piti valvoa ja itse esimerkillään vahvistaa.


Iraklionissa oli näin hieno lankakauppa, mutta SIESTA! Tullessamme bussista meille jaettiin mainoksia lelu- ja pähkinäkaupasta. Etsimme pähkinäkauppaa ja kun sen löysimme, siellä oli SIESTA! Mainosten jakaja varmaan tiesi, etteivät läpikulkumatkalla olevat turistit ehdi pähkinäkauppaan ajoissa!


Julkineulontaa ja -virkkausta oli nähtävissä muutamassa paikassa.  Tällä rouvalla oli käsityökauppa tien toisella puolella.


Lampaita oli lähempänäkin muin siinä Näköalapaikan kuvassa. Tullen mennen pysähdyimme tässä tylsässä paikassa, mutta olihan siellä sentään vessat!

3 kommenttia:

Seijasisko kirjoitti...

Kauniita maisemia ja mielenkiintoisia paikkoja. Vastaavalla retkellä kävimme mekin Knossoksessa.

Voin kuvitella kuinka sulla on harmittanut tuo SIESTA!!;)

Ihan Kreikkakuume valtaa minut..pitääpä yrittää taivutellla miehelle , että jospa mekin lentäisimme syksyllä sinne. Kesällä ei Kreikka kiinnosta kun siellä on silloin tahtoo liian kuumaa meidän makuun.

Seijasisko kirjoitti...

Vastaan täällä kun olit blogissani kommentoinut. Mielellään näitä lukee kun itsekkin tykkään matkailla. Kevät ja kesä on meistäkin parasta aikaa Välimeren maissa--sopivan lämmintä. Me ei olla tosin käyty kuin tuo yksi kerta Kreikassa eli Kreetalla 2007.

Seijasisko vielä.. kirjoitti...

Piti sanoa että kevat ja SYKSY..