sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

"Jo joutui armas aika ja suvi suloinen" rippikuva lisätty

Keväällä Miehen valtaa kalastuspakko! En uskaltautunut veneeseen, kun oli aika vinkka! Uudet katiskat veteen; saalina neljä pientä, mutta hyvää pannulla voissa paistettua ahventa!


Toukokuun lopussa, kuten yleensä joka kuukauden viimeinen lauantai Kauhavan Kangas-Aittaan kokoontuu Käsityöklubiin innokas naisjoukko herkullisten lankojen ja kahvipöydän ääreen.


Samana lauantaina Kerällä-Kaisa piti lankakutsut, joista enemmän täällä!


Tässä Mikaelan Lankatuvan lankalaatikkopino jo pakattuna.
Kaisan ja Samin parvekkeelta näkyy nykyinen Nuorisotalo, joka sitä ennen oli Kaupunginteatterina ja sitä ennen Tyttölyseona, (jssa kävin osan keskikoulua) ja sitä ennen Lyseona ja sitä ennen Seinäjoen yhteiskouluna. Talo rakennettu 1928 Yhteiskouluksi. Suunnittelija oli Matti Visanti, joka suunnitteli myös Yrityksen päiväkodin, jonka kevätjuhlasta (vietettiin siis Nuopparilla) on alla oleva kuva ja sen alla oleva luokkakuva on myös kuvattu tässä talossa.Tässä Yrityksen päiväkodin Viskaritytöt lauluesityksessä.
Salissa oli kuvaajan ja vauvojen mielestä liian pimeä!


                                                                Mallilla panta päässä (lisätty)

Seinäjoen tyttölyseon kolmas tai neljäsC luokka 50-60-lukujen vaihteesta. On varmaan liikuntapäivä, kengistä päätellen. Muttei meillä ollut housukieltoa, kuten lansalaiskoulussa vielä monta vuotta myöhemmin. (Kunnes meidän äiti sen kumosi PikkuSisko3:lle) lisätty nämä pari lausetta!
Suurin osa meistä vietti toukokuun lopussa rippillepääsyn 50v-juhlia. Kuvassa on 8 juhlissa ollutta. Laitan juhlakuvan myös tähän, kun sen saan.
Kaikki vuonna 1961 ripille päässeet oli kutsuttu kirkkoon ja ruokailemaan ja seurustelemaan.Seinäjoen seurakunnan vuoden 1961 rippikoululaisista vai pieni osa oli noudattanut kutsua. Kauimmaiset tulivat Kuopiosta, Vantaalta ja Kauniaisista. Tässä kuvassa 8 samaa tyttöä kuin edellisessä.Kesäkuun ensimmäisenä kävimme kuuntelemassa kaupunkilaisten kysymyksiä kaupunginherroilta ja -rouvalta. Torilla oli kahvitarjoilu! Yhteislauluna laulettiin myös Suvivirsi Rautatieläisten soittokunnan siivittämänä komeasti ja tietysti seisten. Tässä lauletaan Satumaata tai Sininen ja Valkoinen.Keskiviikkona Tikkuajat tapasivat Herkkukontissa. Meillähän on siellä silloin tällöin vieraita esiintyjiä! Nyt ilahduttivat meitä komeilla ja kauniilla lauluillaan Ilmajoen musiikkijuhlien oopperasolistit. Mari Palo, tumma laulajatar kertoi tauoilla kutovansa kaulahuivia.


Oletteko ennen nähneet ihan konkreettista Taivaan Isän postilaatikkoa? Tämä on Lappajärven kirkossa!
Helatorstaina oli vuorossa Lappajärvellä Miehen 50 v-riparijuhlat, joihin oli kutsuttu myös puolisot. Joskus keväällä luin siitä, mutta olin unohtanut. Kehotin Miestä moneen kertaan menemään juhliin. Hän oli menossa. Keskiviikkona kaupassa kysyin, että mitähän huomenna syötäisiin, kun sinä syöt siellä juhlissa? Kotona pakatessa ihmettelin Miehen kahta pyhävaatetta: " En kai mä ylioppilasjuhliin mustassa puvussa mene!" Ai, niin, äkkiä kasaan jotain pyhävaatetta mullekin. Sitten Vimpelin kohdalla sanon, että jos olisi täällä kaksi autoa, niin mäkin voisin tulla huomenna kirkkoon. "Mitä, eksä meinaa tullakaan???" Miten niin? "Onhan siitä ollut puhetta ja itte vielä luit lehdestä, ettei tarvitse ilmoittautua, jos ei ole allergioita." Joo, mutta luin vain sen kohdan! Siis kenen logiikka petti? Mies tietää, että mun muisti pätkii. Kertaakaan ei ollut puhetta yhdessä menemisestä. Mun rippijuhliin ei puolisoita kutsuttu! Olimme siis yhdessä kirkossa ja tilaisuudessa sen jälkeen.Lappajärven persoonallinen kirkkoherra on virkavapaalla, mutta hänellä oli ihan yhtä persoonallinen sijainen: Esko Hautala Lapualta. Hän oli hauska ja mukaansatempaava pappivaari, jota olisi voinut kuunnella vaikka koko päivän. Tosin yhden asian hän vähän häpeillen kertoi: Oliko se olllut luokkakokous vai vastaavat rippijuhlat, kun naiset olivat niin rupsahtaneita! Minä tietysti heti kerroin ihmetelleeni, kun meidän rippijuhlissa oli niin vanhoja miehiä!
Oikealla pappi ja vasemmalla kemianopettajani Vantaanjoen yhteiskoulun iltalinjalta 35v sitten! Kyllä maailma on pieni! Partasuu-uros on siis se Mies, joka sisaruksilleen kertoi menevänsä juhliinsa eikä silloinkaan koskaan sanonut, että me! Mutta Järviseudulla tehdäänkin asiat itse! Vaikka puoliso on sen tehnyt, niin kerrotaan, että minä!Tässä siis lappajärveläisiä vuonna 1961 ripille päässeitä tyttöjä ja poikia.  Se suvi: Syreenit kukkivatTuomikin kukkii vielä tien varressa, mutta pihatuomi on jo kukkinut.


3 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Olettepas te ehtineet!! Tänään kaffiteltiin perheiden kesken mun synttäreitä, isoveli ei ollut aiemmin tiennyt tuosta nuopparin historiasta enkä minäkään tiennyt että se on noin monivaiheinen.

Matleena kirjoitti...

Kylläpäs sinulla on ollut monivaiheinen suven alku! :) Minä tuota sinun luokkakuvaa tiirasin oikein suurennettuna ja yritin löytää sinut, mutta en onnistunut. Sitten pisti silmään, että teillä kaikilla oli pitkät housut jalassa, ainakin näkyvillä tytöillä. Ei meidän koulussa muistaakseni saanut olla muuta kuin liikuntatunnilla.

Sipi kirjoitti...

Paljon on mahtunut tapahtumaa alku kesään! Hyvät kuvat sait torikeskuksessa laulajista, mulla ei oo ikinä kameraa kun sitä tarttis! Ihana tuo luokkakuva! Löysin sinut ja ihan olet siinä itsesi näköinen, eli tunnistettavissa :)