maanantai 28. heinäkuuta 2008

Jaakoonpäivillä Pietarsaaressa

Kauhavan Kangas-Aitta kustansi neuleklubilaistensa matkat pikkubussilla Pietarsaareen Jaakonpäiville lauantaina 26.7.2008. Kiitos! Me olimme jo valmiiksi Lappajärvellä, josta on melkein sama matka Kauhavalle, josta bussi lähti kuin Pietarsaareenkin. Matkaseuraksi ja autonkuljettajaksi sain Miehen, joka on ollut kesätöissä Pietarsaaressa 60-luvulla. Saavuimme aurinkoiseen Pietarsaareen ennen bussin tuloa ja ehdin jo katsoa lähes puolet toritarjonnasta. Näin erittäin tyylikkäät lapaset, upeita huiveja, kauniita sukkia ja muita kädentöitä, paljon vanhoja astioita, muutamia nukkeja, ruokaa, leivonnaisia. Torin ympärillä oli vanhoja autoja, vuosittain valittava Laiska-Jaakkoo, pelimanneja ja eri puolueiden kojuja, joissa oli tarjoiluna hyvää, haudutettua kaurapuuroa, karkkeja, kahvia ja mehua. Erittäin hyvän ruislimpun ja toisenkin ruislimpun ostin, jotka kotona menivät suihin aika nopeasti. Ehdotinkin sunnuntaina Miehelle, että käydäänkö Pietarsaaresta leipää?Tämä auto toi mieleeni auton, jonka Isä osti vuonna 1952 kälyltään orkesterinsa keikka-autoksi ja jonka kaupan Äitini pakotti perumaan. Sitä autoa kutsuttiin meillä Atomipommiksi. Muistaakseni se paukahteli.


Tämä pikkuneiti oli pukeutunut seurueensa tapaan entisajan vaatteisiin ja hänellä oli mukanaan myös vanhat rattaat. Joku neuleklubilaisista kertoi hänellä olleen samanlaisen asun, mutta punaisena. Joka roskan ja moskan pikkuneiti poimi valkoisilla? hanskoillaan. Isänsä seurasi tarkasti vierellä, ettei suuhun mennyt mitään.

Torilta suuntasimme tietysti lankakauppaan ja toiseen lankakauppaan, jossa näimme SatuH:n Kokkolasta. Leipä- ja lankapussini Mies kantoi parkkipaikalle autooni.
Paviksessa kävimme ruokailemassa seisovasta pöydästä kohtuuhintaan ihan hyvää ruokaa, lihaa karttavan mielestä pöydässä oli tosin hiukan vaatimaton valikoima. Kuvassa myös kaksi klubilaista matkalla meren rantaan.
Paviksen terassilta avautui näkymä merelle, joka tuoksuikin mereltä! Oikealla Pietarsaaren asuntomessujen kerrostaloja, omakotitalot ovat kauempana rannasta. Messut olleet joskus.
Kaupunkikiertoajelun aikana saimme tutustua Pietarsaaren historiaan ja kuulla monenlaisia kertomuksia muutamista pietarsaarelaisista perheistä, jotka olivat perustaneet tehtaita, kouluja ja sairaaloita. Yhteinen ohjelmamme päättyi Aspegrenin puutarhaan, jossa ihailimme kukkaloistoa, yrttejä, mansikoita ja kasvimaan taimia. Kuvassa ilmeisesti kerrottu unikko. Kiitos kaikille matkakumppaneille seurasta!

Kahvia emme saaneet, wc-makki oli tupaten täynnä, kiviä meni kenkään, auton parkkipaikka oli kateissa ja kun vielä matkan päätteeksi kävimme Prismassa, oli saatu mahdutettua päivään monenlaisia elämyksiä. Mennä nyt melkein ulkomaille, ruotsiakin sai puhua ja melkein englantiakin, ainakin sitä kuuli, niin käydä nyt Prismassa retken päätteeksi! Siellä oli kyllä siisti wc ja kahvia ja pullaa riittämiin.Oli kiire kotiin katsomaan Kuninkuusraveja.

Kertomuksia ja kuvia retkestämme myös näissä blogeissa:http://intsu.vuodatus.net/ http://ruokonen.vuodatus.net/ http://ssilmukat.blogspot.com/

Matkan aikana sain kuitenkin kudottua Otsolle Tomtenia, jonka kuvia olen blogeissa nähnyt.

5 kommenttia:

Palaga kirjoitti...

Retki on ollut varmasti mukava ja antoisa! Kunpa täälläkin järjestettäisiin jotain vastaavaa.

Satu H kirjoitti...

kiva oli nähdä teitä, tosi kivalta kuulostaa teidän porukan reissu. :)

ps. asuntomessut oli pietarsaaressa 1994.

Tellu-Tellervo kirjoitti...

Mielenkiinnolla sitä lukee toisten matkakertomuksia ja katselee kuvia. Mä otin kuvan siitä vanhasta paloautosta, vaikka en kyytiin päässytkään. Oli tosi kiva päivä :)

Heleena kirjoitti...

Mukava,että on kuvia, kun oma kamera jäi taas kotia. Oli meillä antoisa päivä. Kaupungin historiaa, vanhan ajan torielämää ja puutarhassa yrttejä, ruusuja ja muita kukkia sekä mansikoita. Kypsiä punaisia luhurikoita en ole nähnyt vuosikymmeniin ;)

Sipi kirjoitti...

Kivoja kuvia retkeltä,, yhtään en huomannut, että otit kuvan "ravintelin edessä :)