keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Opistolaiskunnan retkellä 3 Kari-Paviljongissa

                               Karin omakuva 1

Visavuoressa on Emil Wikströmin ateljeen ja kodin lisäksi myös hänen tyttärensä pojan Kari Suomalaisen Kari-Paviljonki
Kari Suomalaisen kuviin tutustuin Hesarissa 60-luvulta lähtien.


Kari täydensi omakuvansa kultahampaallaan ja sappikivillään! Harmi, kun mulla on vaan pussillinen (pieni) hiekkaa...


Kari-Paviljongissa oli myytävänä muutamia tuotteita: T-paidan olisin ostanut, mutta väärä teksti: PIENET vanhat mummelit!
Sitäpaitsi koot olivat pieniä!
Ostin vain kortteja.

 
Naispappeus-asia on päässyt Hesariin 1955! Naispappi Suomessa ja saarnastuolissa on 80-lukua! Asiasta oli keskusteltu ja kiistelty jo 30-luvulta alkaen. Tapasin Appelassani, Pitäjänmäen kirkkoherran pappilassa, yhden naispappeus-asian uranuurtajan,  ensimmäisen seurakunnan tehtävässä olleen naisteologin, Hissu Sulangon, josta googlaamalla löytyi vain yksi viite.
Kari oli aina ajan tasalla tai aikaansa edellä. Kari otti esille kiistanalaisia asioita ja ärsytti kuvillaan ja teksteillään poliitikkoja ja presidenttejä.                                        Luonnonsuojelijat lapsina Karin omasta miestään yli muiden ovat : "Joulukatu eli kuokkavieras syntymäpäiväkesteissä". Joulukatu-kuva syntyi, kun Kari keskutellessaan Tarmo Mannin kanssa Aleksanterinkadun ihmisvilinässä mietti, miltä näyttäisi, jos Jeesus yhtäkkiä ilmestyisi keskelle joulukatua. Tarmo väitti, ettei Kari uskaltaisi sellaista piirtää. Katso huomisen Hesarista, sanoi Kari ja kiiruhti työhuoneelleen.
Vuosi oli 1954! Nythän voinee piirtää lähes mitä vain!?

Joulukatuajelut kuuluivat työnkuvaani Rinnekoti-aikoinani ja -kävelyt tietenkin lasten pieninä ollessa, varsinkin Stockmannin joulunäyteikkuna!Toinen ylitse muiden kuva: "Jumalan kämmenellä". Radiossa oli ollut keskustelu: onko Jumala olemassa? Kuva Karin näkemys asiasta joulukuussa 1955Ajankohtaista: Näinhän taisi tänäkin vuonna presidentinvaaliehdokas-asettelussa käydä!

 

 Tämä kuvaa hyvin yhden Paavo-ehdokkaan käsitystä itsestään, edelleen!"Talviomenoita" taitaa kuulua lapsenlapselle

 


Tässä Karin lapset Visavuorella!?


Varmaan jokainen äiti tai lapsenhoitaja on kokenut tämän!Onkohan Karin lausumasta tullut tämä vaimon kysymys mieheltään: "Oletko mieluummin naimisissa kuin oikeassa?"Kari-Paviljongissa oli kuvien lisäksi video Karin haastattelusta, jota sai istua kuuntelemaan ja katselemaan.


Kari-Paviljongin pihassa Karin muistokivi


Minulla on ainakin kolme Karin kirjaa: Paksu Kari ja Karin Lääkärikirja, kolmas lienee maalla.
Lääkärikirjan kannessa kerrotaan, että professori Kari Suomalinen on Suomen tunnetuin luulosairas! Hänen tarkoituksenaan on auttaa lääkäreitä ja potilaita ymmärtämään toinen toisiaan. Hän antaa esim lääkäreille pukeutumisohjeita, on sitä mieltä, että lääkäreiksikin synnytään eikä tulla, aivan kuten taiteilijoiksi.

Tarina kirurgista: Poika joutui onnettomuuteen; kirurgi ei halunnut leikata, koska poika oli hänen omansa. Omituista oli se, ettei kirurgi ollut hänen isänsä! Oliko lapsi ottolapsi vai vaimon ensimmäisestä avioliitosta? Miten on mahdollista, ettei kirurgi ollut potilaan isä, vaikka potilas oli kirurgin poika?


Visavuorelle pitää päästä jo ensi kesänä, silloin siellä on vielä kauniimpaa!

Ps. Kuvien käytöstä kysyin Lilli Earlilta. Toivottavasti kertomus oli oikeanlainen?6 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Kiva esittely Kari Suomalaisesta ja hänen töistään!

sirkkis kirjoitti...

Kaunis kokonaisuus ja mukavat kuvat olit valinnut. Minä koko elämäni ajan olen ollut Kari Suomalaisen ihailija. Jo lapsena kuljimme usein samoilla reiteillä . Oli pitkän huiskea mies ja meillä oli samana päivänä synttärit. Visavuoressakin olen usein vieraillut ja paviljonkia katsellut .

Sipi kirjoitti...

Olipa kiva juttu :)

Jaana kirjoitti...

Luulin, että olisi oikea vastaus ollut jo täällä. Kirurgihan oli äiti :)

Jaana kirjoitti...

Luulin, että olisi oikea vastaus ollut jo täällä. Kirurgihan oli äiti :)

Malli kirjoitti...

Kirurgi oli äiti! Joo, varmaan osa blogini lukijoista tietää, että tyttäreni on rintasyöpäkirurgi ja ovat vain hymähtäneet!
Karin mielestä kenenkään mieleen ei tullut, että nainen voisi olla kirurgi!